Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Παραδείγματα πρός μιμηση

Το 1995 ο Καναδάς αντιμετώπιζε μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση που προμήνυε «ελληνικές εξελίξεις». Το δημόσιο χρέος είχε φτάσει το 78%, το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαινόταν στο 6% και οι κρατικές δαπάνες είχαν φτάσει στο 53% του ΑΕΠ. Επιπλέον το 30% των εσόδων διατίθεντο για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα επιτόκια είχε σκαρφαλώσει σε απαγορευτικά  ύψη. Τα κρατικά ομόλογα του Καναδά ήσαν μόνο για «φτύσιμο». Κατά κάποιο τρόπο η ιστορία του Καναδά θύμιζε την Ελλάδα. Η «αμαρτωλή περίοδος» και εκεί ήταν η δεκαετία του '80. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διπλασιάσθηκε μεταξύ του 1980 και του 1990 ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 1993-94 το 78%  από 29% που ήταν το 1980.
Ήταν χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετώπιζε ο Καναδάς ότι η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ η Wall Street Journal δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο Καναδάς αποκαλείτο «ένα τιμημένο μέλος του Τρίτου Κόσμου».
Ευτυχώς όμως η χώρα βρέθηκε να έχει στο τιμόνι δυο σπονδυλωμένους πολιτικούς. Τον γόνο οικογένειας εργατών πρωθυπουργό Ζαν Κρετιέν και των χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Πολ Μαρτιν -και  οι δυο ανήκαν στο (σοσιαλδημοκρατικό) Φιλελεύθερο κόμμα. Οι δυο αυτοί πολιτικοί με την άνοδο του κόμματος τους στην εξουσία, αμέσως κατάλαβαν ότι ο χρόνος για τα πολλά λόγια είχε περάσει και ότι τώρα απαιτείτο άμεση και ριζική δράση: «Αν δεν παίρναμε δραστικά μέτρα, ο Καναδάς θα γινόταν η σημερινή Ελλάδα» δήλωνε ο Κρετιέν σε πρόσφατη συνέντευξη. Και έτσι ο Καναδάς οδηγήθηκε στην περίφημη μεταρρύθμιση του 1995 που αποτελεί σταθμό στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά.
Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης ήταν ότι επικεντρώθηκε ευθύς εξ αρχής στην περιστολή των κρατικών δαπανών και στην μείωση του κράτους ένα παράλληλα  αυξήθηκαν ελάχιστα οι φόροι-και μόνο στις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Στην ουσία επικράτησε ο κανόνας: Κάθε 1 δολάριο αύξησης των φόρων θα έπρεπε να συνοδεύεται από 7 δολάρια μείωσης των δαπανών.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Καναδά ευθύς αμέσως ακολούθησε μια συνειδητή αντί-Κεϊνσιανή πολιτική που συνοψιζόταν στο σύνθημα «μικρότερο αλλά ευφυέστερο κράτος». Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 12%  τα επόμενα 2 έτη. Ευθύς αμέσως υπήρξε μαζική κατάργηση των διαφόρων προγραμμάτων. Μόνο στο υπουργείο Βιομηχανίας τα προγράμματα μειώθηκαν από 64 σε 11. Οι δαπάνες των υπουργείων μειώθηκαν από 5%-σε 70%. Οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν στις μεταφορές, την εθνική άμυνα και στις δαπάνες υγείας και παιδείας. Αντιθέτως δεν έγινε σχεδόν καμιά μείωση στις συντάξεις και στα προγράμματα ενίσχυσης των ιθαγενών (Ινδιάνων).
Επίσης με το «καλημέρα» απολύθηκαν (χωρίς να μπουν σε «εφεδρεία»…) 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό ισοδυναμούσε με 16,2% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ανάλογες μειώσεις έγιναν και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα ότι μετά από τρία έτη το έλλειμμα εξαφανίσθηκε και ότι για τα επόμενα 11 έτη ο Καναδάς δημιουργούσε πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα  μείωσε το χρέος κατά 50%. Όλα αυτά επισημάνουμε έγιναν χωρίς να αυξηθούν σημαντικά οι  φόροι. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μάλιστα επέτρεψαν στην κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές: O φόρος εισοδήματος μειώθηκε στο 29%, ο ομοσπονδιακός ΦΠΑ σε 5%, ο φόρος επί των κεφαλαίων σε 15% και ο φόρος των επιχειρήσεων σε 15%. Επί πλέον η κυβέρνηση διεύρυνε το αριθμό των μη φορολογούμενων αποταμιευτικών καταθέσεων στην χώρα.
Η εμπειρία του Καναδά διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κεινσιανες Κασσάνδρες που και τότε ,όπως και σήμερα, κλαψούριζαν για το πρόγραμμα λιτότητας και προφήτευαν την κατάρρευση της «ζήτησης» και την «έκρηξη της ανεργίας». Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Η ανεργία όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα άρχισε να μειώνεται σημαντικά μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων. Σε πολύ σύντομο διάστημα ο μέσος ορος ανεργίας του Καναδά ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών του G-7! Ο Καναδάς σε ένα ταχύτατο χρονικό διάστημα μεταβλήθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες με μέσο όρο ανάπτυξης από το 1995 μέχρι σήμερα 3% του ΑΕΠ.
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον οικονομολόγο Brian Lee Crowley που είναι διευθυντής του Καναδικού think tank Mackdonald –Laurier Institute και του ζητήσαμε να μας συνοψίσει τους λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη του πέτυχε η μεταρρύθμιση του Καναδά:
«Νομίζω ότι ο κυριότερος λόγος ήταν ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα –τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ήταν στην εξουσία όσο και τον συντηρητικό κόμμα της Αντιπολίτευσης-ήσαν ενωμένα γύρω από τον κοινό στόχο της μείωσης του κράτους και της περιστολής των δημοσίων δαπανών. Η τάξη των πολιτικών έπαψε να βλέπει την οικονομική κρίση ως ένα θέμα που προσφερόταν για κομματική εκμετάλλευση και την είδαν ως ένα ζωτικό θέμα εθνικού συμφέροντος»
Όμως η συναίνεση δεν λειτούργησε μόνο στο επίπεδο των πολιτικών. Λειτούργησε και στο επίπεδο της κοινωνίας. Πως επιτεύχθηκε αυτό;
«Υπήρξε μια σαφής διαβεβαίωση από τους πολιτικούς ότι από την στιγμή που καταφέρναμε να στρίψουμε το καράβι και να αποφύγουμε την καταστροφή και να επανέλθουμε στο  χώρο της ανάπτυξης θα υπήρχαν άμεσα οφέλη για τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεση και μόλις βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση προχώρησε σε ριζική περιστολή των φόρων»
Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να μας εξηγήσει τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν προσδιορίσαμε εκ των προτέρων ένα αριθμό που θα έπρεπε να απολυθεί. Κάναμε μια αναλυτική αξιολόγηση των προγραμμάτων των διαφόρων υπουργείων. Αν το πρόγραμμα δεν χρειαζόταν ή αν μπορούσε να υλοποιηθεί με μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα τότε το καταργούσαμε –κάτι που φυσικά σήμαινε και τον τερματισμό της απασχόλησης ενός μεγάλου μέρους εκείνων  που απασχολούντο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Και πως δεν προκάλεσε η περιστολή των κρατικών δαπανών ανεργία ζητήσαμε να μάθουμε: «Διότι απλούστατα οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου έπαψαν να εκτοπίζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και να ωθούν στα ύψη τα επιτόκια με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».   
Μια φυσικά από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας είναι ότι ο Καναδάς έχει δικό του νόμισμα και μπορεί να ασκήσει αυτόνομη νομισματική πολιτική. Έτσι σε όλη εκείνη την περίοδο η τιμή του Καναδικού δολαρίου μειώθηκε από 1.38 ανά αμερικανικό δολάριο το 1995 σε 1,62 το 2002. Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να αξιολογήσει την σημασία που είχε αυτή η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στην ανάκαμψη.
«Δεν νομίζω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο παρ όλο που ασφαλώς βοήθησε. Τα κεντρικά σημεία ήταν οι μεταρρυθμίσεις  η μείωση των δαπανών και η ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην αποδοχή της αρχής ότι το κράτος θα έπρεπε να μάθει να ζει με αυτά που βγάζει»

source. protagon.gr

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ; (σκληρό αλλα αληθινό)

ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ;
Έχω  βουλιάξει κι εγώ μες τη συλλογική κατήφεια, μες την  κατάθλιψη...
Φοβάμαι, ανησυχώ, θλίβομαι, αναρωτιέμαι για το μέλλον  των παιδιών μου,
για το γκρέμισμα των ονείρων μου και των μακροχρόνιων προσπαθειών μου...
Αλλά ακόμα και αυτά καλύπτονται  από την βαθιά μου οργή...
Πού ήμουν όλα αυτά τα χρόνια εγώ;
Πού  ήσουν όλα αυτά τα χρόνια εσύ;
Πού ήσουν όταν μας  κορόιδευαν, μας ξεπουλούσαν,
μας πέταγαν τα πλαστικά όνειρα στη μούρη  κι εσύ τα κυνηγούσες;
Πού ήσουν όταν
ο γιατρός σού ζητούσε το  φακελάκι για να σε κάνει καλά και αντί να τον καταγγείλεις τον  πούστη, τον πλήρωνες αποκαλώντας τον "γιατρέ μου"
Πού ήσουν
όταν  έβλεπες τους μεγαλοδικηγόρους να γίνονται μοντελάκια ζωής στην  τηλεόραση και να κόπτονται για το κοινό καλό και το δίκαιο,  δηλώνοντας 10,000 ευρώ εισόδημα...
"Πόσο καλά τα λέει ο πούστης..."  έλεγες
Πού ήσουν όταν έδινες το μπαξίσι στην πολεοδομία αντί να του δώσεις γροθιά στη μούρη του καργιόλη αλλά μετά δεν θα έβγαινε η  άδεια της πολυπόθητης οικοδομής μικρό λαμόγιο ελληνάρα...
Το σάλιο  σου γαργάρα και έδινες τη μιζούλα στον πολεοδόμο,
στον ικατζή που σου  έκανε τον έλεγχο στην επιχειρησούλα σου, στον εφοριακό που ανακάλυψε  τις δικές σου λαμογιές... Κάλλιο να πληρώσεις 10 σε αυτόν παρά 50 στο  κράτος.Πού ήσουν όταν έτρεχες στα γραφεία των βουλευτών για να  τους παρακαλέσεις να βολέψουν το σπλάχνο σου,
το άχρηστο σπλάχνο σου,  που δεν κατάφερε να κάνει τίποτα περισσότερο στη ζωούλα του από το να  γλύφει κατουρημένες ποδιές και βρώμικους κώλους...
Πού ήσουν όταν  ανταγωνιζόσουν στις συγκεντρώσεις των προβάτων (ωπ! κομμάτων ήθελα να  πω), με τους λοιπούς "συντρόφους" για το ποιος θα σηκώσει τη  μεγαλύτερη σημαία...
Πού ήσουν όταν ξελαρυγγιαζόσουν λαμόγιο για  το δίκαιο του λαού, πηδώντας πάνω κάτω μόλις έβλεπες φακό για να  σιγουρευτείς ότι θα σε δει ο πολιτευτής που θα σε βάλει εποχιακό, συμβασιούχο στο δήμο...άλλος ένας στην πλάτη των υπολοίπων που θα  καθαρίζει φασόλια στο οκτάωρό του
(όχι ρε!!! πλέον μπαίνεις στο 
Facebook, έχεις εξελιχθεί)
Πού ήσουν μικρομεγαλεπιχειρηματία όταν μαγείρευες τα δικά σου βιβλία για να πληρώσεις λιγότερα, για να  πάρεις το τέρας SUV που θα κάλυπτε τη μικροτσούτσουνη ύπαρξή σου με το  μέγεθός του...
Πού ήσουν μαντάμ σουσού όταν γελούσες σαν ηλιθία  στη δασκάλα του παιδιού σου, που μαλακίες έμαθε, μαλακίες το μαθαίνει,  όταν αναγνώριζες τις μαλακίες που κάνουν στο παιδί, αλλά πού να τρέχεις  τώρα έχεις κι άλλες δουλειές...
Άλλωστε το παιδί θα το στείλουμε στο  Λονδίνο να σπουδάσει...
εκεί θα καλυφθούν όλες οι ανεπάρκειες του  δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος...
Πού ήσουν συνδικαλιστή της  πλάκας και του ελέους
όταν με τη δύναμη που σου δίνει το ότι  βολεύτηκες σε μια γαμημένη δημόσια επιχείρηση,
κατέβαζες τους  διακόπτες μιας ολόκληρης χώρας, δημιουργώντας τόσα προβλήματα,
ίσα  για να διαμαρτυρηθείς/εκβιάσεις για τα δικά σου  μικροσυμφέροντα...
Πού ήσουν όταν το ελληνικό όνειρο έσκασε  μύτη;
αγόραζες πορτοκαλιές εφημερίδες λαμόγιο και έπαιζες  χρηματιστήριο λες και είναι λοτταρία...
Πού ήσουν όταν εταιρείες  ανύπαρκτες, με ένα γραφειάκι 2χ3 και 1 άτομο προσωπικό, χτύπαγαν  λίμιτ απ κάθε μέρα...Πού ήσουν όταν έπαιρνες μετοχοδάνεια και  υποθήκευες τα χωραφάκια του παππού, πιστεύοντας ότι θα γίνεις  πλούσιος σε ένα μήνα (και πολύ λέω)...Πού ήσουν όταν το χέρι σου  πετάει τα σκουπίδια, δεξιά και αριστερά μέσα στο δάσος, όταν γεμίζεις  τις παραλίες αποτσίγαρα και πλαστικά ποτήρια φραπέ (όχι φραπέ ρε πια,  φρέντο έλεος, πού ζεις;)Πού ήσουν όταν το παιδί σου ουρλιάζει στο  αυτί του διπλανού,
και εσύ αδιαφορώντας για την ύπαρξή του (όλα να καούν ρε)  έτρωγες τα κεφτεδάκια σου και όλα μια χαρά... 
Πού ήσουν όταν έβλεπες τα σκάνδαλα να σκάνε το ένα  μετά το άλλο...όταν οι θρησκευτικοί "άρχοντες" αποδεικνύονταν  κοσμικότεροι των κοσμικών απατεώνων...
σταμάτησες να παντρεύεσαι, να  βαφτίζεις, να συμμετέχεις στα κοινά της εκκλησίας επρος ένδειξιν της  αηδίας σου;σιγά ρε.. όπου γάμος και χαρά η Βασίλω  πρώτη...
Πού ήσουν όταν η χώρα σου καιγόταν απ' άκρη σε  άκρη...πού ήσουν όταν λίγο έλειψε να χαθεί η Ολυμπία,
πήρες το  τριχίλιαρο πρόβατο και έσκασες...
τουμπεκί ψιλοκομμένο... και ναι!  τους ξαναψήφισες.. ξανά και ξανά και ξανά.
..Πού ήσουν όταν τα  ροζ πλημμύρισαν τη ζωή σου...έσκυψες κι εσύ στην κλειδαρότρυπα αυτό έκανες..
τι είπε, τι έκανε, πήρε καλά την πίπα;
και για το πάπλωμα  κουβέντα κανείς... για την ταμπακέρα σιωπή...Όλοι βολεμένοι στον  μικρόκοσμό τους.. .ποιος θα έχει την πιο μεγάλη τζιπούκλα, την πιο  γαμάτη γκόμενα, την πιο σικ γυναίκα, τα πιο όμορφα παιδιά...τις πιο  καλές σπουδές, το πιο γαμάτο σπίτι, το πιο μεγάλο τζάκι, το πιο άνετο  σαλόνι,το πιο βαθύ καναπέ, την πιο μεγάλη πλασμα(τική) τηλεόραση, το  πιο σύγχρονο ηχοσύστημα...τις πιο σικάτες διακοπές, τις πιο χλιδάτες  αποδράσεις, τις πιο γκλαμουράτες εξόδους...
Και δανειζόσουν  λαμόγιο, δανειζόσουν...όχι χρήμα... χρόνο δανειζόσουν...Και  απλά ο χρόνος τέλειωσε...
Κάποτε θα ερχόταν η ώρα... νομοτελειακό  είναι....
Τώρα μη φωνάζεις λαμόγιο, απατεωνίσκε...
Αποδέξου  και μη φωνάζεις...
Γιατί ΦΤΑΙΣ για ΟΛΑ...
ΕΣΥ  ΦΤΑΙΣ...
ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ...
Καιρός είναι να κάνουμε μια καλή  αυτοκριτική...
να πούμε εγώ φταίω και να δούμε
πώς θα  καθαρίσουμε
τα σκατά που ΕΜΕΙΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ...τα σκατά που ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ & ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ  ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ γιατί είμαστε και
(ΠΟΛΥ!) ΜΑΛΑΚΕΣ...που εμείς ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ...
Σταμάτα  λοιπόν τις κορώνες,
κατέβασε τους τόνους της "δίκαιης αγανάκτησής"  σου
& σκέψου τη δική σου συμμετοχή, τα δικά σου λάθη...
ΕΛΛΗΝΑΡΑ ε  ΕΛΛΗΝΑΡΑ !!!!!!!

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

δημιουργία

Φίλοι!


Δεν υπάρχει Μαφία που θα αποφασίσει με δική της πρωτοβουλία να εγκαταλείψει τη δράση της (και τα έσοδα που απολαμβάνει) για να γίνει... ηθική. Η πολιτικοσυνδικαλιστική συμμορία που λυμαίνεται ό,τι παράγει με κόπο ένα τμήμα αυτής της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να αυτοεξυγιανθεί. Το παρασιτικό κρατικό μόρφωμα της μεταπολίτευσης πάσχει από καθολικό καρκίνο ο οποίος κάνει συνεχώς μεταστάσεις σε όσα υγιή κύτταρα απομένουν να δίνουν την προσωπική τους μάχη.


Μία επιλογή έχουμε: ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ!. Η Ελλάδα των γαλαζοπράσινων γκάγκστερς, των σκελετών του σταλινικού μουσείου και των άλλων πονηρών & γραφικών ενοίκων της ίδιας «πολυκατοικίας» πρέπει να ισοπεδωθεί και στη θέση της να χτίσουμε ένα δυτικοευρωπαϊκό σοβαρό κράτος, παραγωγικό, πολιτισμένο, αξιοσέβαστο.

Eίναι δύσκολο; Πάρα πολύ. Όμως οι συγκυρίες για πρώτη φορά είναι με το μέρος μας. Οι απάτες τους έγιναν γνωστές στα πέρατα του κόσμου, τα greek statistics πέρασαν στη διεθνή ορολογία, και ο «λαός», αυτός που 35 χρόνια κουνούσε τις σημαιούλες και παρακαλούσε για έναν διορισμό, έχει, σε μεγάλο βαθμό, αντιληφθεί τον γκρεμό που είναι μπροστά.

Αν δεν δημιουργηθεί τώρα ένα κίνημα ανθρώπων της παραγωγικής οικονομίας, πότε θα δημιουργηθεί;

Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε κανένα «πολιτικό μικρόβιο». Θα προτιμούσαμε να μας άφηναν να κάνουμε τη δουλειά μας - και να είχαμε πολιτικούς που θα έκαναν κι αυτοί σωστά τη δική τους. Αλλά, πλέον, αισθανόμαστε σαν τους επιβάτες της πτήσης 93. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτοί που κατέλαβαν το «αεροπλάνο» βιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης, εξαπατώντας τους πάντες, το οδηγούν στη συντριβή, έχοντας εξασφαλίσει για τον εαυτό τους (κι αυτή είναι η μόνη διαφορά από την πτήση 93...) τα καλύτερα αλεξίπτωτα. Δεν θα σωθούμε σχολιάζοντας. Αποφασίσαμε να ορμήσουμε στο πιλοτήριο. Ελάτε μαζί μας! Τι θα συμβεί μετά; Θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Πρέπει να πολεμήσουμε. Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί. Τη λύση θα τη δώσουμε εμείς, οι μέχρι σήμερα αμήχανοι.

http://www.dimiourgiaxana.gr/

Ανοιχτή επιστολή σε Βενιζέλο





Δημοσιεύθηκε: 15:35 - 19/10/11



Για προσωπικές μεθοδεύσεις και παρανομίες στη διάσωση της Proton
κατηγορεί τον Ευ. Βενιζο ο Κ. Βαξεβάνης σε ανοιχτή επιστολή.

Παράλληλα, ο γνωστός δημοσιογράφος εξαπολύει "βέλη" κατά του υπουργού
Oικονομικών για τους νόμους περί ευθύνης υπουργών, της λειτουργίας των
καναλιών αλλά και ρύθμισης των χρεών των ΠΑΕ.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ


Κύριε Βενιζέλο,



Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται,
φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην "αντιπαράθεσή"
μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον
"κάλο" με αυτό το "είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και
πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό". Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που
όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι
στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει
ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο
καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την
εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει.
Το γεγονός επιπλέον πως "με πληρώνει ο ελληνικός λαός" είναι μια ακόμη
ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να "αξίζω το μισθό μου". Το συμπέρασμα
λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από
το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα
δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν
δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει
ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω
είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το "πόθεν" και όχι
το "έσχες" των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το
φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις
των 300 ευρώ.
Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί
της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η
εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε
να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική
mονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που
ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα.

Mας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ
συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι,
ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς
σε έρευνές μου, ως "ασπίδα προστασίας" του πολιτικού συστήματος και
του ζωτικού του χώρου.
Ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών", περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό
σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά
την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη
Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο
χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των
υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των
καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο
χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας,
λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις
μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να "αυτορυθμίζονται".

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων
Εταιριών, κάτω από την <<λαϊκή απαίτηση>> των οπαδών.



Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά

tιμολόγια έκοβαν)και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε

δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.



Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο.

Δηλαδή στοProton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν

πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση.

Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου "επιθετική σχεδίαση" αλλά με

την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση

για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.



Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε

την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου

στην Τράπεζα Protonτου κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος

Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις.



Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν

σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του

Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως

αυτό είναι παράνομο.



Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των

στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους <<ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε

σε εφημερίδα>>Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το

αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων.



Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν

είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με

βάση το νόμο του 1995.



Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο <<νομοθέτημα>>. Σε

άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει

προκαταβολικά.Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα

συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε

αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το <<συστημικής>> είναι μια

νέα εφεύρεση.



Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας

(και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική

αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της

κυβέρνησης Σημίτη;



Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800

για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας

Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της

διαχείρισης της από τα αφεντικά της.Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί

να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία

μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους)

τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.



Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να

έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει

καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει.

Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το

ακαταδίωκτο γι' αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα

επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά.



Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα

επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται

για μία ακόμη νομική <<επανάσταση>> που γίνεται με το πρόσχημα της

αποσυμφόρησης των φυλακών.



Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για

<<αποσυμφορήσεις>> κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που

καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, <<για την

αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος>> ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας

καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης...



Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να

σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων

(άλλος δικός σας νόμος); <<Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις>>. Αυτό

ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι <<από τα λεφτά του

Ελληνικού Λαού>>, όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που

οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους.



Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την
φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή
αι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε>>.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Υποσχέσεις και πραγματικότητα


Υποσχέσεις και πραγματικότητα
Του Στεφανου Mανου*
Μετά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας, έτσι, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού της, βεβαίωσε τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κρατών της Ευρωζώνης ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων και δανειστών της. Μολονότι οι υποχρεώσεις αυτές έχουν γίνει νόμος του ελληνικού κράτους και κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειάζονται και προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος. Αλλά τι να κάνουμε; Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα.
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού σημαίνει λογικά ότι πρέπει να περιμένουμε άμεσες δραστικές περικοπές δαπανών που θα αντισταθμίσουν την κατά 8% αύξηση των δαπανών που σημειώθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2011. Μα αν ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μείωση δαπανών, τότε γιατί είχε εγκρίνει, δύο ημέρες πριν, την παρανοϊκή νέα φορολογία στα ακίνητα του κ. Βενιζέλου; Για να μην αναφερθώ στον μετέπειτα παρανοϊκότερο διπλασιασμό της μόλις ανακοινωθείσης νέας φορολογίας. Οι κυβερνητικές πράξεις διαψεύδουν τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις. Διότι με άμεσες δραστικές περικοπές δαπανών δεν θα χρειαζόταν νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Τον λάκκο τον είδαν αμέσως οι αγορές, με αποτέλεσμα να κινηθούν ελάχιστα οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ας υπόσχονται ό, τι θέλουν οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος.
Εχω παρατηρήσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη λέξη «αγορές» κουμπώνεται. Υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι στις «αγορές». Μήπως είναι μυστηριώδεις δυνάμεις που θέλουν το κακό μας; Μήπως πίσω από αυτές κρύβονται αδίστακτοι κεφαλαιοκράτες; Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ;
Σκοπός του σημερινού μου σημειώματος είναι να φέρω τις «αγορές» πιο κοντά στον κ. Βενιζέλο.
Υπάρχει ένα ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που λήγει στις 22 Μαρτίου 2012, σε 6 μήνες από σήμερα. Στη λήξη του, αν η Ελλάδα δεν έχει έως τότε χρεοκοπήσει, ο ιδιώτης κάτοχος του ομολόγου (οι τράπεζες έχουν δεχθεί στο πλαίσιο του PSI να το αντικαταστήσουν με νέο ομόλογο) θα εισπράξει το κεφάλαιο συν το τελευταίο κουπόνι (4,5%). Το ομόλογο αυτό που στις 22 Μαρτίου 2012 θα δώσει στον κάτοχό του 104,5 ευρώ πουλιέται σήμερα γύρω στα 55 ευρώ.
Στην αγορά έχει διαμορφωθεί, από χιλιάδες αγοραστές και πωλητές που ενεργούν εθελοντικά, μια πραγματικότητα που σας δίνει το δικαίωμα να ξοδέψετε 55 ευρώ αύριο το πρωί και να προσδοκάτε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα σας πληρώσει 104,5 ευρώ στις 22 Μαρτίου 2012.
Αν πιστεύετε τις υποσχέσεις των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου, αν πιστεύετε ότι πράγματι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, έχετε τη δυνατότητα να διπλασιάσετε τα λεφτά σας σε 6 μήνες. Οι «αγορές» σάς κάνουν αυτό το δώρο. Αρκεί να πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις της και συνεπώς δεν θα χρεοκοπήσουμε.
Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος επένδυσαν πολιτικό κεφάλαιο σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού: Θα κόψουν ένα μισθό από τους αιρετούς πολιτικούς. Ο συμβολισμός δεν άλλαξε την τιμή του ομολόγου. Οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν χρεοκοπία πριν από τον Μάρτιο του 2012.
Προτείνω στους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο:
1. Να μην περικόψουν τον ένα μήνα και να καταβάλουν, για τους επόμενους 6 μήνες, σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή τους με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου λήξεως Μαρτίου 2012. Οποιος διαμαρτυρηθεί θα σημαίνει πως δεν πιστεύει στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Οσοι δαγκωθούν και δεχθούν αδιαμαρτύρητα να πληρώνονται με ομόλογα (όπως άλλωστε πληρώνονται διάφορες κατηγορίες πολιτών στις οποίες χρωστάει το κράτος), θα μάθουν τη σημασία των «αγορών». Θα παρακολουθούν την καθημερινή αποτίμηση του ομολόγου και θα γνωρίζουν αν πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε από τη χρεοκοπία. Θα αρχίσουν να στηρίζουν ολοψύχως κάθε μέτρο εξυγίανσης της οικονομίας, μιας και η εξυγίανση της οικονομίας θα είναι συνδεδεμένη με το εισόδημά τους.
2. Να ανακοινώσουν ότι κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Ποια θα είναι η συνέπεια μιας τέτοιας ρύθμισης; Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά τα ομόλογα. Η τιμή των ομολόγων θα ανέβει. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι χαρούμενοι. Οι φορολογούμενοι θα εξοφλούν «κουρεμένες» φορολογικές υποχρεώσεις. Θα εξοφλούν υποχρεώσεις 100 ευρώ έχοντας πληρώσει λιγότερα για την αγορά του ομολόγου. Το Δημόσιο με κάθε ομόλογο που εισπράττει θα μειώνει το δημόσιο χρέος. Ολα θα λειτουργούν θαυμάσια, αρκεί να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες και να μην χρεοκοπήσουμε.
Το ερώτημα είναι αν, ακόμη και οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, πιστεύουν στις δικές τους υποσχέσεις.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το βλέμμα ενός εκτός Ελλάδας Ελληνα


Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο.
«Που πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».

Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!

Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.» Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα. Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις. Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες. Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):

· Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!

· Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.

· Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.

· Κλέφτες αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;

· Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.

· Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.

· Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.

· Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα στης Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.

· Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.

· Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.

· Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους κλέφτες.

· Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.

· Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».

· Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..

· Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.

· Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.

· Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.

· Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.

· Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.

· Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.

· Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.

· Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

· Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.

· Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτούς που αναρωτιούνται).

· Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.

· Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.

Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Την αγανάκτησή σας λοιπόν δεν την συμμερίζομαι. Το αίσθημα αδικίας σας δεν το καταλαβαίνω. Για ένα πράγμα μονάχα εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ; Έχουμε καταντήσει οι ψωμοζήτουλες της Ευρώπης εξαρτώντας την επιβίωση μας από λεφτά άλλων. Και όταν αυτοί μας τα δίνουν (ναι, με τόκο βεβαίως - κι εμείς το ίδιο θα κάναμε), εμείς τους ζητάμε και τα ρέστα. Απαιτούμε. Εκβιάζουμε. Θεωρούμε πως μας έχουν ανάγκη. Πως μας οφείλουν χρέος μεγάλο επειδή κάπου κάποιοι κάποτε σε αυτόν τον τόπο παρήγαγαν πολιτισμό. Επειδή τότε εκείνοι κοιμόντουσαν ακόμα στις σπηλιές με τα αγρίμια. Οι εποχές άλλαξαν Έλληνες και εμείς αμελήσαμε να επιβιβαστούμε στο τρένο του χρόνου.

Ας πάρουμε μερικά μαθήματα από το παράδειγμα άλλων πραγματικά υπερήφανων λαών, όπως οι Ιάπωνες λόγου χάρη. Ξεφυλλίζω μία εκ των μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Μ. Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε το νησί τους. Ολοσέλιδη καταχώρηση υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που προσέφερε ο Βρετανός φορολογούμενος στο δοκιμαζόμενο έθνος του. «Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράσταση σας τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Ιαπωνικός λαός δεν ξεχνά. Θα ορθοποδήσουμε. Θα ανταποδώσουμε. Ευχαριστούμε.»

Ευχαριστούμε. Έτσι απλά. Αντρίκια. Λακωνικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε πως τα λεφτά που μας δανείζουν οι ξένοι ξεφυτρώνουν ως μάννα εξ' ουρανού. Δίχως κόπο. Δίχως ιδρώτα. Δίχως δουλειά. Έχουμε καταντήσει τόσο εγωπαθείς που αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως τα λεφτά δεν ανήκουν σε αόρατους αιμοδιψείς τραπεζίτες, πως δεν είναι παρά οι οικονομίες νοικοκυριών και συνταξιούχων, οι καταθέσεις τους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων, οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος τους. Και κάτι ακόμα: αρνούμαστε να δεχθούμε πως έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα τα κάνουν. Ακόμη και να τα κάψουν, που λέει ο λόγος, έχουν δικαίωμα παρά να τα δανείσουν σε εξυπνάκηδες κομπιναδόρους αρχοντοχωριάτες που πλαστογραφούνε στατιστικές προκειμένου να κοροϊδέψουν τους αγαθούς και τους αδαείς. Τους εαυτούς μας κοροϊδεύουμε Έλληνες. Κανέναν άλλον. Ξεχάσαμε το ευχαριστώ. Απαξιώσαμε το φιλότιμο. Γίναμε αγνώμονες. Αχάριστοι.

Την λύση φίλοι μου δεν θα τη βρείτε στους δρόμους και στις αγανακτισμένες πορείες. Η λύση είναι (ακόμα) στα χέρια σας. Μπροστά στα μάτια σας. Αντισταθείτε στην ανομία. Καταδικάστε την παρανομία ακόμη κι αν αυτή είναι μέσα στο σπίτι σας. Καταγγείλτε τον κλέφτη ακόμα κι αν αυτός είναι ο αδερφός σας. Περιθωριοποιείστε τον καταχραστή ακόμη κι αν τυγχάνει να είναι συνάδελφός σας (που μάλλον θα είναι εδώ που τα λέμε). Τιμωρήστε τον φοροδιαφυγά. Μην ψωνίζετε το παραμικρό από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επιβραβεύστε τον τίμιο, τον σωστό, τον νομοταγή επαγγελματία. Μα, πάνω απ' όλα ΑΛΛΑΞΤΕ! Τους γύρω σας και τον εαυτό σας. Διαφορετικά κάντε την αγανάκτησή σας κορνίζα πάνω από το τζάκι να την βλέπουνε τα παιδιά μας και να την φτύνουν.


πηγη. protagon
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_7989.html

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΓΙΑΤΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΙΩΠΑ;;;

Φιλες και Φίλοι
Για πάνω από 20 χρόνια έχω ασχοληθεί με αθλητικές διοργανώσεις, θα μου επιτρέψετε λοιπόν αυτή την μικρή αναφορά, γιατί σήμερα είμαι γεμάτος λύπη και οργή!!

Η αγωνία μου μεγάλη όταν πριν μερικά χρόνια έδινα τη μάχη μέσα από μια διευθυντική θέση του Αθήνα 2004, για να πετύχει η χώρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες κρατώντας το μέτρο στη διαχείριση χρημάτων..
Από κοινοτικά Προγράμματα, πανεπιστημιακή βοήθειά μέχρι και επιστήμονες φαντάρους  είχα επιστρατεύσει για να μειώσουμε κάποια χρήματα από το Προϋπολογισμό της Δνσης μου.
Και η αγωνία αυτή, μου άφησε προσωπικό κουσούρι τα 2 εμφράγματα.
Όταν σήμερα έκανα τη βόλτα μου σε κάποιες από τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα Special Olympics μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. περίμενα να βρω  κάτι λιτό αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπές. Η Έκπληξη μου όταν  συνάντησα το Πάρτι της Σπατάλης ήταν  τεράστια.
Τα γιατί  είναι πολλά.
  • Γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε μια βίδα από το εξοπλισμό των Αγώνων του 2004.
  • Γιατί ενώ έχουμε πλήρως οργανωμένο γυμναστήριο αγοράσαμε  ταπί γυμναστικής έναντι  430.000 Ευρώ ολοκαίνουργιο, το καλύτερο του κόσμου.
  • Γιατί ενώ έχουμε δίπλα  στον Άγιο Κοσμά ετοιμες και κλειστές τις εγκαταστάσεις της Ιστιοπλοΐας  κάναμε το αγώνισμα  αλλού στο Σχοινιά αγοράζοντας μέχρι και σημαδούρες όταν ακόμη έχουμε χιλιάδες που δεν έχουν ΠΟΤΕ φουσκωθεί
  • Γιατί ενώ έχουμε Τ/Κ δίκτυο σε κάθε στάδιο εγκαταστήσαμε νέο με ΠΥ άνω του 1,5 εκ. Ευρώ.;
  • Γιατί αγοράσαμε " all in one" Pcs τα ακριβότερα δηλαδή Desktop που υπάρχουν στην αγορά;
  • Γιατί το 80% των διαγωνισμών έκλεισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
  • Γιατί νοικιάσαμε τόσα πολλά Αυτοκίνητα σε κάποια από τα οποία δεν έχει μπει ποτε΄οδηγός;
  • Γιατί φτιάξαμε ΝΕΑ γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5 κολλώντας τα στο τσιμέντου του Ελληνικού όταν σε λίγες μέρες θα αχρηστευθούν;
  • Δεν είχε η Αττική κανένα 5χ5 ;
  • Γιατί δεν διοργανώθηκε η Γυμναστική στο ΟΑΚΑ και το Βόλεϋ στο ΣΕΦ άλλα έπρεπε να πάρουμε ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και να τα διοργανώσουμε σε άσχετα γυμναστήρια  που δεν είχαν την υποδομή ενώ τα στάδια ήταν έτοιμα ;
  • Γιατί παραγγείλαμε 190.000 στολές όταν οι εθελοντές  δεν ξεπέρασαν τις 20.000;
  • Γιατί αγοράσαμε νέα φουσκωτά σκάφη για την ιστιοπλοΐα όταν ακόμη τα φουσκωτά από το 2004 σαπίζουν στη αποθήκη του ΟΣΕ στη Μαγούλα;
  • Γιατί αγοράσαμε μοτοσυκλέτες για τη κάλυψη της ποδηλασίας όταν θα μπορούσαμε για μια μέρα να τις νοικιάσουμε;
  • Γιατί χτίσαμε τέντες στο Ελληνικό που μας κόστισαν πάνω από 500.000 Ευρώ  όταν θα μπορούσαμε να κάνουμε το αγώνισμα κάπου με υπάρχουσα υποδομή;
  • Γιατί το μυαλό μας εστιάστηκε στο καλύτερο, στο ακριβότερο, στο πιο πολυτελές χωρίς να υπολογίσουμε ποτέ σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα, η οικονομία και ο μέσος Έλληνας Πολίτης.
  • Γιατί και αυτό το σημαντικό γεγονός που θα έπρεπε να προσφέρει αγαπη μόνο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες το μετατρέψαμε σε πάρτι σπατάλης;
Έχω  21 χρόνια πείρα από διεθνείς διοργανώσεις σε 5 ηπείρους. και μια μόνο λέξη έρχεται στο νου μου. " Γιατί υπήρχε σχέδιο.".
Τα γιατί είναι αμέτρητα; Και μπορώ να αναφέρω χιλιάδες ακόμη  παραδείγματα και προσωπική εμπειρία για το πως κινήθηκαν τα πράγματα.  Θα αναρωτηθεί κάποιος.  Είναι Δόλος, Κακοδιαχείριση, ασχετοσύνη,  ρεμούλα, πάρτι της ηγεσίας;
Πολλοί από τους πρώην  συναδέλφους μου του 2004 που εργάζονται μέσα στην επιτροπή είναι φίλοι και παλαιοί συνάδελφοι,
Σίγουρα δεν μπορώ να πιστέψω για πολλούς από αυτούς τη λέξη ασχετοσύνη, μια και τους θεωρώ ικανότατους επαγγελματίες. Αρα μένουν τα υπόλοιπα.
Δεν είμαι δικαστής ούτε δικηγόρος. Όμως σαν Έλληνας Πολίτης
Σε μια χώρα που καταρρέει και βυθίζεται οικονομικά!
Σε μια χώρα που σφαγιάζονται οι συντάξεις!
Σε μια χώρα που κόβονται κοινωνικά δικαιώματα δίκαια και άδικα !
Σε μια χώρα που δεν έδωσε ούτε ένα Ευρώ  στη προετοιμασία για τους Παραολυμπικούς του Λονδίνου
Σε μια χώρα που έκοψε τη 2 ξένη γλώσσα από τα σχολεία σαν πολυτέλεια.
Τα Γιατί που πρέπει να απαντήσετε κύριε Πρωθυπουργέ είναι

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ  ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ως ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΪΟΥΣ ΑΝΗΚΕΤΕ  ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ
:;

Εκτός αν είναι μύθος ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας...
--

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΠΟΙΟΝ ΣΤΙΧΟ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ??

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 100 ετών.

ΠΟΙΟΝ ΣΤΙΧΟ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ??

Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει... ως βαλκανική οικονομία

Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει... ως βαλκανική οικονομία
Tου Θανου Bερεμη*
Eίμαι βέβαιος ότι οι ευνοημένοι του ελληνικού Δημοσίου υποκρίνονται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την παρούσα και επερχόμενη θύελλα. Εξακολουθούν να ζουν στη χώρα των αρματολικίων, του κορπορατισμού, της αυθαιρεσίας και του κράτους και των συν αυτώ, ώστε να σιτίζονται στο πρυτανείο των αιωνίων δανείων. Την κρίση τη βιώνουν οι ανυπεράσπιστοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και βέβαια οι συνταξιούχοι, πάσης μορφής. Οι τελευταίοι βλέπουν τα δεδουλευμένα τους να περικόπτονται και όσοι βγήκαν από τον περασμένο Αύγουστο στη σύνταξη, να περιμένουν ακόμα να την δουν.
Ετσι οι βουλευτές ζητούν αναδρομικές αυξήσεις στις παχυλές τους συντάξεις, και οι πιο βλαπτικοί για το δημόσιο συμφέρον, υπάλληλοι του ΟΣΕ, εξακολουθούν να κάνουν αιφνιδιαστικές απεργίες. Οι συνδικαλιστές των ΗΣΑΠ μάς κρατούν σε πλήρη άγνοια για τα μελλοντικά σχέδια κατατυράννησης των επιβατών - τα μαθαίνουμε συνήθως μέσα στους συρμούς την ημέρα της «στάσης εργασίας» και όχι πριν. Ουδόλως απασχολεί τους συνδικαλιστές των ΗΣΑΠ ότι το έλλειμμα της εταιρείας ανέρχεται ήδη φέτος σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τα άλλα, όσοι επιβάτες εδώ και έναν χρόνο φιλοδοξούν να πάνε από την Κηφισιά στον Πειραιά θα πρέπει να αλλάξουν στην Αττική, μετά στο Σύνταγμα και τέλος να ξαναβρούν τον συρμό των ΗΣΑΠ από το Μοναστηράκι για τον Πειραιά, αφού δεηθούν στο Δωδεκάθεο να μην εμποδίσει το ταξίδι τους στο Θησείο όπου βρέθηκε αρχαίος ναός, αλλά και πιστοί που τον προστατεύουν.
Η κυβέρνηση, με εξαίρεση την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο, εφησυχάζει και έχει περίπου εγκαταλείψει την εφαρμογή των νόμων περί κλειστών επαγγελμάτων και ούτε λόγος βέβαια για περικοπή του διογκωμένου Δημοσίου, το οποίο εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα.
Ακόμα και αν μας χαρίσουν το σύνολο των χρεών μας, σε μερικά χρόνια το έλλειμμα θα ξαναγίνει όπως είναι αν ο δημόσιος τομέας μας παραμείνει τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Αυστρίας.
Η αντιπολίτευση οραματίζεται ένδοξες χρονολογίες του παρελθόντος. Το ΚΚΕ το 1917 της Ρωσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ το 1792 της Γαλλίας, ο ΛΑΟΣ το 1822 της Μάχης του Πέτα (χάσαμε αλλά ξεφορτωθήκαμε τους ξένους), η Ν. Δ. το ΟΧΙ στα τελεσίγραφα των ξένων του 1940. Το μισό ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε εθνική εορτή της Ελβετίας και το άλλο μισό στην ημέρα του παιδιού.
Δυστυχώς, αυτό που οι Γερμανοί εταίροι μας συνειδητοποιούν είναι ότι, ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε κάποιος άλλος συνδυασμός κομμάτων που θα προέρχεται από τη Βουλή μας θα έχει την ικανότητα ή τη βούληση να αντιληφθεί ότι η αδράνεια μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη βαλκανοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Εξοδο από την Ευρωζώνη, απώλεια αξιοπιστίας στις αγορές και επιμήκυνση του χρέους για μερικές γενεές, όπως άλλωστε έγινε και με το χρέος του 1893. Η αποπληρωμή ολοκληρώθηκε νομίζω κάποτε μέσα στη δεκαετία του 1980. Στην απευκταία περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει να προσαρμοσθούμε σε επίπεδο ζωής ανάλογο με των βόρειων γειτόνων μας, ώσπου με χρόνια και καιρούς σκληρής εργασίας και ανανεωμένης πολιτικής ηγεσίας, να ξαναβρούμε τα φτερά τα πρωτινά μας τα... μικρομεσαία μέσα στην Ε. Ε. Οσοι αισθάνονται ικανοποίηση γιατί ίσως κουρέψουμε κάποιο ποσοστό από το χρέος μας προς τους καπιταλιστές που μας δανείζουν ας σκεφτούν ότι θα υποθηκεύσουμε τα ταμεία και τις τράπεζές μας ανάλογα με μια Σαμψώνεια κίνηση τύπου «Συν τη απωλεία μας και οι Φιλισταίοι».
Αναρωτιέται ο μέσος πολίτης για το τι σκέφτεται η κ. Βάσω Παπανδρέου όταν αγανακτεί με τις απαιτήσεις του Μνημονίου Οτι θα επανέλθουμε στην ωραία εκείνη εποχή που οι κυβερνήσεις στις οποίες ήταν υπουργός η ίδια ροκάνιζαν χωρίς περίσκεψη τους δημόσιους πόρους και έκλειναν τις τρύπες των ελλειμμάτων με αδιάκοπα δάνεια; Είναι καιρός όσοι ενέχονται στη δημιουργία του παρόντος προβλήματος να παραιτηθούν από τη Βουλή των Ελλήνων ή τουλάχιστον να πάψουν με τις ηχηρές τους δηλώσεις να μας θυμίζουν διαρκώς την αρνητική τους συνεισφορά στο σημερινό μας κατάντημα.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_6_22/05/2011_443046

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Οσο δεν υπαρχουν πολιτικοι και δημοσιογραφοι με "ουμπαλα" θα βυθιζομαστε

Γιατι δεν εχετε το κουράγιο και το σθένος να πείτε το αυτονοητο ;

Οπως, οταν μια ιδιωτική εταιρία δε παει καλα, πρεπει να προχωρήσει σε απολύσεις για να επιβιώσει ετσι πρεπει να κάνει και το δημόσιο, Χτες, σημερα!! Γιατι η δήμοσια μηχανή πρεπει να εχει αλλο κανονα συμπεριφοράς.

200.000-300.000 υπαλληλοι πρέπει ΣΗΜΕΡΑ να απολυθούν. Οι βουλευτες θα πρεπει να γινουν 200, οι υπαλληλοι Βουλής οι μισοι , κλπ κλπ.Για να ζήσουν οι υπόλοιποι Ελληνες. Σκληρο; ισως ναι αλλα θα ειναι σκληρωτερο να πεθάνουμε ολοι, δεν νομίζετε.Ο ιδιωτικος τομέας αργοσβύνει και οσο δεν γινεται αυτο θα σβυνει ακομη πιο πολύ. Σε ενα αρρωστο που εχει γαγραινα  οσο μορφίνη και να του δίνεις , απλα καταπραυνει το πονο, χωρις ακρωτηριασμό αργα η γρήγορα θα πεθάνει

Και οσο δεν γίνεται αυτο τοσο φορτώνονται οι μελλοντικές γενιές με  δανεια που δεν θα μπορέσουν ΠΟΤΕ να αποληρώσουν για να καταλήξουμε στο ιδιο αποτέλεσμα.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ

Ειναι τοσο μεγαλο ταμπου για εσας η ΑΛΗΘΕΙΑ , λειτουργοι του συστήματος;;;;
Οτι δηλαδη, οσο δεν ξεφορτωνονμαστε το σαμαρι του πολυδαπανου δημοσίου, τοσο  θα πηγαινει ακομη πιο βαθιά  ο ιδιωτικος τομέας με τελικο αποτέλεσμα  φυσικά να πεθάνει και αυτος. Οτι δεν αντεχει αλλο αυτος ο λαος το σαμαρι του δημοσίου;;

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ;;;;
Δεν κατλαβαινετε οτι αυτο το ταμπου, δηλαδή το να μην πειράξουμε το συστημα που μας εξέλεξε,  μονο το μέλλον μας υποθηκευει και δεν οδηγεί πουθενα..
 
Στο τελος οταν αναγκαστουμε  να παρουμε παρομοια μετρα το μονο που θα εχουμε καταφερει ειναι να εχουμε υποθηκευσει αλλη μια γενεά. Και θα είστε υπέυθυνοι εσείς, Βουλευτες, Υπουργοι, Δημοσιογράφοι.   Πριν 30 χρονια ζήσαμε το παραδειγμα στη αρχη της αποβιομηχανησης του ιδιωτικου τομέα, Ζητούσε πχ η Good year να απολύσει 10 και να αλλάξει το τροπο παραγωγής με μηχανήματα και το κρατος αρνιοταν φορτωνοντας την δάνεια και αφηνοντας την να αργοπεθαίνει σε ενα μη ανταγωνιστικο περιβάλλον. Ετσι λοιπον ηρθε η ωρα που αλλες βιομηχανίες απλα πτωχευσαν με αποτελεσμα να χασει ολος  ο κοσμος της δουλειά του η πηγαν αλλου. Το ιδιο ακριβως επικινδυνο δρόμο τραβαει το δημόσιο σήμερα.  Ο κοσμος που παράγει , ο ιδίωτης που συντηρει την οικονομία σας φωνάζει   ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ και ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ . Αλλιως θα είναι πολύ αργα για ΟΛΟΥΣ!!
τι λετε.


Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το τελευταίο αντίο στο Θανάση


Ο μεγάλος μας ηθοποιός, ο άνθρωπος που αισθανθήκαμε όλοι μας δικό μας, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μοκρόχρονη παραμονή του στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".
Ημουν στη κηδεία τους αναμεσα σε τοσους ακομη απλους ανθρώπους στην Αγιά Μαρίνα στο Θησείο.

Θέατρο, ταινίες, γέλιο... Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς για την καριέρα του!!!
Εγώ θέλω όμως να θυμηθώ κάτι άλλο...
Θέλω να θυμηθώ πως "μεγάλωσα" μαζί του...
Θα διαβάσετε αλλού για τις.....
126 ταινίες του, τις επιθεωρήσεις που έπαιξε, τη θεατρική του παρουσία και το πλούσιο γενικά βιογραφικό του...
Η ουσία όμως δεν βρίσκεται εκεί. Είναι μέσα στην ψυχή ενός παιδιού που μεγαλώνει με τον Βέγγο στην καρδιά του. Είναι μέσα στο οικογενειακό γεγονός και τις στιγμές που ζεις με τους δικούς σου ανθρώπους όταν μοιράζεσαι αυτά που σου προσφέρει ένας τέτοιος άνθρωπος. Είναι οι στιγμές που ζεις και τώρα, σαν γονιός πια, όταν βλέπεις ξανά και ξανά και δεν χορταίνεις την προσφορά του!
Την δεκαετία του '80, όπου μεγάλωσα, τα κανάλια ήταν δύο. Κάθε Σάββατο βράδυ, έπαιζε Ελληνική Ταινία στην ΕΡΤ, μετέπειτα ΕΡΤ1, ΕΤ1 και κάθε Κυριακή μεσημέρι στην ΥΕΝΕΔ, μετέπειτα ΕΡΤ2, ΕΤ2 και πρόσφατα ΝΕΤ... Τότε ήταν οικογνειακό γεγονός. Ευκαιρία για το σπίτι να μαζευτεί και όλοι μαζί να δούμε ταινία.
όταν έπαιζε "κάτι" ήταν κάτι καλό. Υπήρχαν και κάποιες μέρες γιορτής: Σήμερα έχει ΒΕΓΓΟ!!! Κείνη η μέρα ήταν ΓΙΟΡΤΗ!!! Καθόμασταν όλοι μαζί, γελούσαμε όλοι μαζί, ζούσαμε την ταινία. Γινόμασταν όλοι ένα, ταυτιζόμασταν μαζί του.
Εγώ έμαθα ότι στη ζωή τρέχεις!!! Στη ζωή όλα είναι δύσκολα και υπέροχα συνάμα!!! Στη ζωή, έχεις ευθύνες, χρειάζεται να τα καταφέρνεις, χρειάζεται να έχεις φιλότιμο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι έξυπνος, αρκεί να είσαι αυθεντικός, εργατικός, φιλότιμος... Στη ζωή χρειάζεται να είσαι γλυκός και να έχεις αγάπη για τον πλησίον σου. Έμαθα να λέω "καλέ μου άνθρωπε" και να ξέρω να ζητάω, ικέτης με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου τη βοήθεια και τη συνεργασία... Έμαθα, έμαθα, έμαθα, έμαθα...
Έμαθα πάνω απ' όλα πόσο σημαντική είναι η οικογένεια! Πόσο όμορφα περνάς όταν γελάς μαζί με τον πατέρα σου, τη μητέρα σου, τους δικούς σου ανθρώπους και όταν μοιράζεσαι τα ίδια συναισθήματα, την ίδια κουλτούρα... Όταν ερμηνεύεις μαζί τους τη ζωή, όταν ταυτίζεις τα παραδείγματά σου από τη δική σου βιογραφία με τα δικά του παραδείγματα...
Θα μου λείψεις καλέ μου άνθρωπε... Θα μου λείψεις πολύ. Αλλά θα είσαι και πάντα εδώ. Θα είσαι η γιορτή μου, στο δικό μου σπίτι πια, με το δικό μου παιδί. Θα είσαι για μένα η δική μου ευκαιρία, στη δική μου οικογένεια. Γιατί αυτό κατάφερε ο καλός μας άνθρωπος. Να μας κάνει, γεννιές τώρα να είμαστε μαζί, να ζούμε μαζί, να μοιραζόμαστε όμορφα πράγματα μέσα στα σπίτια μας...
Να ένα καλό της κρίσης, για να μην ξεχνιόμαστε. Η οικονομική δυσπραγία έχει κάνει τα κανάλια να παίζουν περισσότερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Αυτό θα φέρει περισσότερο Βέγγο μέσα στα σπίτια μας... Θα φέρει περισσότερη ψυχή. Ελληνική καρδιά. Την καρδιά μας.
Να είσαι καλά εκεί που θα πας. Μέσα από την ψυχή μου! Την ψυχή ενός παιδιού, που μερικές φορές ξεχνιέται και νομίζει πως μεγάλωσε. Αλλά μόλις σε βλέπει, καταλαβαίνει πως, ότι και να γίνει, δεν θα είναι διαφορετικό από αυτό που ένοιωσε μαζί σου, μαζί με τους δικούς του, όταν βρίσκονταν μαζί για σένα...

Με απέραντη αγάπη,
Στρατής

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΑΡΑΓΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 150.000 το χρονο χωρίς να κάνει τιποτε??

bnb

ΑΡΑΓΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 150.000 το χρόνο χωρίς να κάνει τίποτε??


Είναι γεγονός οτι στη σημερινή οικονομική συγκυρία  όλοι μας αναζητούμε τρόπους να παρέχουμε το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών  με λιγότερα χρήματα.

Σε αυτή λοιπόν τη γραμμή είναι η πρότασή μου

Σήμερα υπάρχουν στην αγορά  λάμπες led , οι οποίες εξοικονομούν το 90% σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες και 50% σε σ΄χεση με τις οικονομικές.

Το 90% των εξόδων ηλεκτρισμού του Δήμου αφορά  το κοινοτικό φωτισμό που καίει 10 ώρες κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Πολύ απλά λοιπόν αν ο Δήμος σε συνεργασία με κάποια Τράπεζα χρηματοδοτούσε την Αλλαγή των λαμπτήρων  που έχει στο δρόμο με λαμπτήρες  led θα εξοικονομουσε  ενδεικτικα΄αν άλλαζε 500 από αυτούς 140.000 Ευρώ το χρόνο και σε όλη διάρκεια της ζωής τους πάνω από 2.000.000 Ευρώ.

Σαν και αυτή πολλές ενέργειες ΣΔΙΤ Σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μπορεί να γίνουν

Αρκεί να υπάρχει μεράκι και χαμόγελο για ένα καλύτερο αύριο στη Παρο.

Η ερώτηση που μπορεί να κάνει κανείς είναι γιατί δεν το κάνει.

Η απάντηση είναι απλή . Γιατί απλά μπορεί κανείς να μην το είχε σκεφτεί .

Για αυτό και σας το προτείνουμε,

Και επειδή είναι σκόπιμο να μιλάει κανείς με στοιχεία σας επισυνάπτω και ένα αρχείο ώστε να κάνετε και εσείς τις ασκήσεις επι χάρτου.

Η συζήτηση ελπίζω επί του δημοτικού συμβουλίου.


Στρατής Τέλλογλου

6972004721

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τι δεν κάναμε με τα €300 δις που δανειστήκαμε και τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει για την Ελλάδα

Ακούγοντας τα νέα από την Ελλάδα, πικραίνομαι πραγματικά από το γεγονός ότι η πατρίδα δεν μπορεί να βρεί επιτέλους ένα δείγμα γραφής και να ξεφύγει από την μιζέρια της συζήτησης για τα σκάνδαλα και για τους υπευθύνους πολιτικούς. Σε μιά στιγμή που η κοινωνία θα έπρεπε αποκλειστικά να ασχολείται με την θεραπεία των προβλημάτων της από την οικονομική κρίση και την επίπτωση που έχει το Μνημόνιο στην καθημερινότητα των οικογενειών και των επιχειρήσεων, όλα τα κανάλια (που ευτυχώς δεν τα βλέπουμε στο εξωτερικό) ασχολούνται με μια αδιάκοπη καταστροφολογία και στήνουν «κρεμάλες» των διαφόρων υπευθύνων πολιτικών που, δυστυχώς, πλούτισαν στην πλάτη των Ελλήνων και της χώρας, αλλά φρόντισαν και να καλύψουν εαυτούς  με τρόπο αρκετά πονηρό ώστε να μην είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν οι ενδείξεις γι’ αυτούς.

Η Ελλάδα δυστυχώς, πληρώνει όλα αυτά τα τραύματα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, πάνω στην πρόσκαιρη καλοπέραση της γενεάς του Πολυτεχνείου και όσων αναρριχήθηκαν στα διοικητικά πόστα της εξουσίας μεταξύ του 1980 και σήμερα. Με τα χρήματα που η χώρα έλαβε από την ΕΕ, ως δωρεά, για την ανάπτυξή της, θα έπρεπε να είχε χτίσει μόνη της υπερσύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, τραίνα που να πετάνε και άλλες υποδομές και αν τα €300 δις που δανείστηκε όλα αυτά τα χρόνια είχαν τοποθετηθεί σωστά, με φειδώ, πρόγραμμα και αγάπη για την πρόοδο της χώρας και όχι για τον πλουτισμό μερικών, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα μιά χώρα παράδειγμα για την Ευρώπη και για τον κόσμο. Στην χώρα μας δεν λείπει η ικανότητα και η μόρφωση. Λείπει η απλότητα, το μέτρο, η λογική σκέψη και η υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με σύγχρονο τρόπο. Λείπει ακόμα η κατάλληλη νοοτροπία – αυτή που θα πρέπει να κάνει τον επιχειρηματία κάτι ως τον σύγχρονο «αγιο» της κοινωνικής δομής, αυτόν που θα είναι επιφορτισμένος να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κέρδη από τα οποία θα ωφεληθεί η λειτουργία της κρατικής δομής.

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει η Ελλάδα, αν είχε αξιοποιήσει σωστά αυτά τα χρήματα και με την κατάλληλη πολιτική διάθεση και δεν το έκανε;

-          Θα μπορούσε να είχε κτίσει ένα μηχανισμό παιδείας που θα βοηθούσε στην παραγωγή νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων και στελεχών και όχι ατόμων που να ονειρεύονται το δημόσιο. Μαζί με τη στήριξη ξένων πανεπιστημίων και σχολών θα μπορούσε να είχε φτιάξει γενιές που να ξέρουν να εκτιμούν το ρίσκο στην ανοιχτή κοινωνία και να δημιουργούν επιχειρηματικότητα μέσα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή κοντά σε αυτήν. Αντ’ αυτού, διατήρησε μετρίου επιπέδου παιδεία (σχολεία και πανεπιστήμια), διόγκωσε το κράτος 4-5 φορές περισσότερο απ’ όσο ήταν αναγκαίο και προτίμησε να δίνει επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες που δημιουργούσαν επιχειρηματικότητα με κρατικά χρήματα. Αν κάποιος κάνει ανάλυση σήμερα για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν επιδοτηθεί και αποδώσει τα αναμενόμενα θα διαπιστώσει μάλλον ότι το κράτος έχει πετάξει στον αέρα τα χρήματα από αυτές τις επενδύσεις.

-          Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλύτερο και ισχυρότερο τραπεζικό κέντρο στην περιοχή μας. Ονειρο πάντα της Ελλάδας ήταν να γίνει το οικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης. Η ΝΑ αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται, όμως αυτό η Ελλάδα δεν το κατάφερε επιτυχώς. Μόνο ορισμένοι επιχειρηματίες και οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες, να εκπροσωπούμε στην περιοχή το Ελληνικό όνομα. Το κλείσιμο συνόρων και η οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα επακόλουθά της έγιναν παράδειγμα για αποφυγή. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κάτι όπως η Βιέννη για την Ανατολική Ευρώπη, με δυνατότητες Κύπρου και Ελβετίας. Χώρος όπου θα συντελούνται όλες οι διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις για μεγάλα διεθνή projects της περιοχής και θα οργανώνεται τεχνικά και ουσιαστικά η χρηματοδότησή τους. Αντ’ αυτού η κρίση την μετέτρεψε σε μιά κοινωνία που φοβάται το τι συμβαίνει «εξω» από τα σύνορά της και κλείνεται όλο και πιό πολύ μέσα σε αυτά.

-          Θα μπορούσε να είχε γίνει ένα επιχειρηματικό Dubai της Μεσογείου. Ενας χώρος ανάπτυξης και ευημερίας όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι επιχειρήσεις που θα έχουν ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, με υπερβολικά χαμηλή φορολογία και κίνητρα για εγκατάσταση ξένων εταιρειών. Τα χρήματα που θα έχανε η Ελλάδα από κάποιους υποτιθέμενους φόρους, θα τα κέρδιζε από την μη χρηματοδότηση εταιρειών με τον αναπτυξιακό νόμο (λεφτά που ουσιαστικά χάθηκαν) και από τα παράκλευρα αποτελέσματα των εταιρειών που θα είχαν εγκατασταθεί εκεί. Η ευημερία θα είχε μετατρέψει την Αθήνα σε ένα κέντρο δραστηριότητας, με νέους δρόμους, κτίρια, ανάπτυξη και κεφάλαια που τοποθετούνται στην διαμόρφωση χώρων. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε αυτό που βλέπουμε γύρω μας και δεν αξίζει σχολιασμού.

-          Θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει την οργάνωση για την εγκατάσταση κέντρων έρευνας νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τα πανεπιστήμια. Θα μπορούσε να μετατρεπόταν σε ένα κέντρο στον τομέα αυτό φιλοξενώντας 50.000 οικογένειες ατόμων που ασχολούνται με το αντικείμενο και υποβοηθώντας έτσι στην παραγωγή πρωτοποριακής τεχνολογίας «Made in Greece». Σε συνδυασμό με την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να είχε τεράστια επίπτωση αυτό στον τομέα της ανάπτυξης των χώρων, των ακινήτων και της μετατροπής όλης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης σε μικρούς παραδείσους.

-          Θα μπορούσε να επένδυε στην παραγωγή ανθρώπων επιχειρηματιών και επιχειρηματικής σκέψης με αποστολή και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη νέων δράσεων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Με εταιρείες που έχουν μηδενική φορολογία για διεθνείς δράσεις και μικρή φορολογία για την Ελλάδα. Χωρίς καμμία γραφειοκρατία, με πλήρες ηλεκτρονικοποιημένο περιβάλλον φιλικό στον άνθρωπο και ειδικά αυτόν που επιχειρεί και ο χρόνος του έχει κόστος. Αντ’ αυτού, η Ελλάδα μας επένδυσε σε κοιμώμενους δημόσιους υπαλλήλους, πολλούς στον αριθμό, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα αξίας, με αποτέλεσμα να υπερφορολογείται η επιχειρηματικότητα για να συντηρεί αυτό το λανθασμένο μοντέλλο, να είναι όνειρο όλων να πάνε στο Δημόσιο και το Δημόσιο να είναι ισοδύναμο μια λαμβυρινθώδους γραφειοκρατίας που σκοτώνει τον επιχειρηματία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το όλο κλίμα της κοινωνίας να έχει χτιστεί έτσι ώστε να θεωρεί την επιχειρηματικότητα ως κάτι το κακό, κάτι που κρύβει, πονηριά, κόλπα, κλεψιά και το κέρδος σαν κάτι που πρέπει να το επιτιμήσεις.

Τα χρήματα ήταν πολλά, τεράστια. Ξοδεύτηκαν άδικα χωρίς στόχο και πρόγραμμα. Χωρίς πόνο για το μέλλον της χώρας και των επομένων γενεών. Στη βάση ενός στρεβλού αριστερισμού, τα χρήματα σπαταλώνταν αν και ήταν όλα δανεικά. Τα πρότυπα σχολεία των αξίων που διέπρεπαν στο παγκόσμιο στερέωμα, καταστρέφονταν και ισοπεδώνονταν προς τα κάτω. Τα Πανεπιστήμια από αυστηρά κέντρα μάθησης μετατρέπονταν σε κέντρα πολιτικής διαμάχης. Ο κόσμος ζούσε με τη λογική της «θεσούλας» στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, την παράλογη μονιμοποίηση, και την αναμονή της παραγωγής πλούτου σε κάποιο χρηματιστήριο, από την παραλία.

Και εντάξει, σπαταλήθηκαν τα χρήματα, το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία μας αυτοκαταστράφηκε χτίζοντας μιά λανθασμένη και στρεβλή νοοτροπία, όπου το λογικό για όλον τον Δυτικό κόσμο ήταν παράλογο για την Ελλάδα και το αντίθετο. Τώρα τι κάνουμε; Πώς διορθώνουμε όλο αυτό το δημιούργημα; Με ένα πυροτέχνημα, δεν γίνεται! Ο δρόμος είναι μεγάλος και πολύ επίπονος και ο διάλογος πάνω σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα, για όλους μας και με όλους μας.
Του Χρήστου Ν. Μουρούτη
O Xρήστος Μουρούτης, είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Σόφια από το 1999. Εχει γεννηθεί στην Αθήνα, έχει σπουδάσει νομικά στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην Βουλγαρία.